Wil je meer uit je hardlopen halen dan kan je verschillende apps op je telefoon gebruiken om je gemotiveerd te houden. Er zijn zo veel apps om uit te kiezen, hoe kom je bij de juiste? Er zijn er zo veel om uit te kiezen! We hebben gekeken naar verschillende apps en gekeken naar degene die het beste zijn voor beginners. Wat zijn de voor en de nadelen van de verschillende apps?
Waarom een app?
Je kan met verschillende wearables gebruiken om bij te houden wat je gedaan hebt. Maar iedereen heeft eigenlijk wel een smartphone die van alles bij kan houden. Je kan hiermee snel beginnen met het meten van je resultaten. Ook al zijn de sporttrackers meestal wel nauwkeuriger zijn er ook veel apps die het heel goed doen. Een app op je telefoon is dan ook een snel en goed begin om alles bij te gaan houden.
Wat zijn de beste hardloop apps?
Er zijn zo veel apps om uit te kiezen, welke moet je nou nemen? We hebben bij onze keuze de verschillende voor en nadelen van elke app neergezet om je zo betere te helpen kiezen. Niet elke app doet hetzelfde en het gaat heel erg om je eigen voorkeur. De een richt zich meer op coaching en de andere meer op het bijhouden van je tijden. Elke app heeft ze eigen sterke en zwakkere punten, dus laten we maar kijken welke er zijn.
Endomondo

Endomondo is niet alleen een hardloop app. Je kan het ook voor fietsen of andere activiteiten gebruiken. Het is een app waarmee je allerlei gegevens bij kan houden en meten of er vooruitgang in zit. Als je een account aan hebt gemaakt worden al je gegevens bij je profiel in Endomondo opgeslagen.
Op het startscherm kan je allerlei verschillende gegevens over je activiteit weergeven. Wil je bijvoorbeeld je hartslag zien en hoe lang je al onderweg bent, dat kan! Je kan het ook aanpassen zodat je de calorieën die je hebt verbrand en je gemiddelde snelheid bijvoorbeeld.
Je kan de app helemaal gratis gebruiken, maar er is ook een optie om de premium versie aan te schaffen. Hier kan je extra mogelijkheden gebruiken onder andere een audio coach en het opstellen van een trainingsschema.
Endomondo is een goede app die je voor veel kan gebruiken. Het is gebruiksvriendelijk en wordt veel gebruikt. Helaas moet je voor bepaalde onderdelen betalen en is het gebruik van een account verplicht. Met een maandelijks abonnement kunnen de kosten redelijk oplopen.
Runkeeper

Runkeeper is een andere hardloop app die je kan gebruiken voor het bijhouden van je voortgang. Waar Runkeeper zich onderscheid ten opzichte van de andere apps is de uitgebreide coach functie. De app bestaat al een hele tijd en wordt wereldwijd veel gebruikt.
Een van de mogelijkheden die je hebt in runkeeper is het toevoegen van doelen. Je kan instellen dat je een bepaalde snelheid wil lopen of voorbereiden op een wedstrijd bijvoorbeeld. De app helpt je dan een trainingsschema op te stellen om dit doel te bereiken.
Je hebt net als bij Endomondo de mogelijkheid om een abonnement te nemen waar je onder andere meer trainingsschemas krijgt.
Runtastic

Runtastic is een app helemaal gericht op lopen. Je hebt net als bij andere apps schema’s die je kan gebruiken. In de gratis versie van de app is het niet mogelijk om een trainingsschema voor een specifiek doel te gebruiken. Deze kan je wel bij kopen.
Er is een gratis en een betaalde versie. Zelf in de betaalde versie krijg je meldingen over het kopen van een abonnement . Dit kan voor sommige als heel vervelend worden ervaren.
De app houd heel goed de resutaten van je trainingen bij. Het komt maar weinig voor dat er hele rare waarden naar voren komen. Ook is hij goed te koppelen aan bijvoorbeeld Health van apple om een nog completer beeld te krijgen.
Strava

Strava is van oorsprong meer gericht op fietsen. Het is een app die je resultaten vergelijkt met die van andere. Een van de voordelen van Strava is dat je gegevens niet direct aan jezelf gekoppeld zijn. Zeker mensen die veel om hun privacy gegeven is dit een geweldige app.
Een nadeel van Strava is dat het erg gericht is op het competitie aspect. Het is een app wat minder geschikt is voor je eigen trainingen en schema’s.
Als je gek bent op wedstrijdjes en jezelf te vergelijken met anderen dan is Strava een mooie en goede app om te gebruiken. Je kan de gegevens van allerlei andere mensen vergelijken met je eigen resultaten.
Conclusie
Dit is nog maar een hele kleine selectie van alle hardloop apps die er zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en de apps ontwikkelen ook allemaal door. Probeer er een paar uit en kijk welke het beste bij je past.
Mocht je zelf nog tips of adviezen hebben over apps laat het dan weten in het commentaar.