Image default
Start

Hoe kies ik de beste hardloopschoenen?

Een goed paar hardloopschoenen is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om te gaan hardlopen. Maar elk paar voeten is anders, hoe vind je de juiste hardloopschoen? Met deze tips weet je waar je op moet letten en vind je de hardloopschoenen die bij je passen.

Goede hardloopschoenen zorgen ervoor dat je een kleinere kans op blessures krijgt. Om de juiste schoen bij je soort lopen en voeten te vinden moet je een paar dingen weten voordat je je schoenen gaat kopen. Ga je bijvoorbeeld op een harde of zachte ondergrond lopen? Loop je meer op de binnenkant of op de buitenkant van je schoenen?

Hoe zet je je voeten neer?

Iedereen loopt op een andere manier. Als je naar een paar oude hardloopschoenen kijkt dan zie je dat ze op bepaalde punten meer slijten dan op andere punten. Bij sommige mensen slijt het meer aan de buitenkant, bij andere weer meer aan de binnenkant. Hoe je je voet neer zet noem je proneren.

Neutraal

De meeste mensen zetten hun voet redelijk recht neer. Ze draaien hun voet niet heel erg naar binnen of buiten. Je kan dit aan de slijtage van je hardloopschoenen zien. De slijtage op de zool zit dan voornamelijk op de buitenkant van de hak en in het midden van je voorvoet.

Als dit je looppatroon hebt dan heb je een grote keus aan schoenen. Je kan dan uit alle neutrale hardloopschoenen kiezen.

Overproneren

Als je veel op de binnenkant van je voet loopt noem je dat overproneren. Als je schoenen vooral aan de binnenkant slijten dan is dit waarschijnlijk het geval. Mensen die overproneren kunnen ook kans hebben op problemen met de heupen en knieën.

Als je overproneert dan kan je het beste een schoen kopen die je extra ondersteunt aan de binnenkant van je voet.

Onderproneren

De laatste groep is het kleinst en dit zijn mensen die onderproneren, ook wel supinatie genoemd. De slijtage begint aan de buitenkant van de hak en gaat door aan de buitenkant van de voorvoet.

Als je zo loopt kan je het beste kijken naar zogenaamde antisupinatie hardloopschoenen.

Welke hardloopschoenen passen bij deze ondergrond?

Waar je gaat lopen bepaalt voor een deel wat voor soort schoenen je nodig hebt. Bij de een heb je meer demping nodig en de ander weer meer ondersteuning. Als je veel over een egale en harde ondergrond gaat lopen zoals asfalt, dan heb je een schoen nodig die je goede demping geeft. Je hebt bij deze ondergrond minder aan hardloopschoenen die je heel veel ondersteuning geven. De kans dat je je verstapt is een stuk kleiner.

Ga je meer in het bos rennen dan dempt de ondergrond zelf al een beetje. Je hebt dan minder demping nodig, maar de ondergrond is wel minder vlak en de kans op verstappen een stukje groter. Als je veel door het bos gaat rennen kies dan een hardloopschoen die meer stevigheid bied. Deze schoenen worden meestal met “trail” aangeduid.

Demping in hardloopschoenen

Niet alleen de ondergrond is van belang bij het kiezen van de juiste demping van je hardloopschoenen, maar ook weke afstand ga je lopen, wat is je doel en wat is je gewicht.

Als je net begint is het fijn om meer demping te hebben. Je gewrichten zijn nog niet gewend aan de klappen en dan is het fijn als er extra demping in zit. Ook als je nog wat af moet vallen is het handig om extra demping in je schoenen te hebben.

Ook als je van plan bent om langer en grotere afstanden te gaan rennen is demping van groot belang. Door het extra comfort kan je het langer volhouden en ga je sneller weer lopen.

Wil je juist sneller lopen dan is minder demping fijner. Al de demping kost extra gewicht en dat is iets wat je niet onnodig mee moet nemen als je in een wedstrijd loopt of je snelste tijd neer wil zetten. Je kan kan beter kiezen voor een schoen met minder demping.

Hoe kies ik de juiste maat hardloopschoenen?

Nu je weet aan welke eisen je schoenen moeten voldoen kan je gaan kijken naar de maat. Niet elk merk heeft dezelfde maat, zelfs binnen een merk zit er verschil in maten per model. Als je bij een maat 43 hebt dan betekent het niet dat je dat bij een andere dat ook hebt.

Ruimte bij de tenen

Als eerste kan je kijken of je genoeg ruimte bij je tenen hebt. Als je je hardloopschoenen aan doet dan moet je niet met je langste teen (niet altijd je grote teen) tegen de voorkant aankomen. Er moet nog ongeveer iets minder dan een centimeter tussen je teen en de voorkant zitten. probeer ook of je je tenen nog een beetje op en neer kan bewegen in je schoen. Je voeten zetten namelijk uit tijdens het lopen en zo voorkom je dat ze te strak gaan zitten.

Ruimte aan de zijkant

Ook de breedte van de schoen is van belang bij het kiezen van de juiste schoen. Als je de schoenen past let dan op of je teen niet over de rand van de binnenzool gaat. Bij het breedste stuk van je voet heb je ongeveer een halve centimeter speling nodig.

Hoe lang gaan schoenen mee?

Je hardloopschoenen hebben het zwaar en na een loop van tijd gaat de demping weg. Na ongeveer 1500 a 2000 kilometer zijn ze aan vervanging toe. Ook als je ze niet gebruikt zal de demping uit je schoenen gaan. Als je schoenen ongeveer twee a drie jaar oud zijn is de demping ook weg en dan moet je ze vervangen. Ook al heb je nog niet 1500 kilometer erop zitten.

Om het aantal kilometers bij te houden die je al op je schoenen gelopen hebt kan je goed een app gebruiken om het bij te houden.

Hardloopsokken

Als je de juiste hardloopschoenen gevonden hebt kan je ook kijken naar hardloopsokken. Deze sokken zijn meestal gevormd naar je voet en er zit dan ook verschil tussen links en rechts. Ze zijn vaak ook naadloos om zo irritaties te voorkomen.

Tot slot

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen is het nu nog op zoek naar de juiste winkel en ze uit te proberen. Mocht je zelf een favoriet hebben laat het dan weten en waarom je deze zo goed vind.

Related posts

De 5 beste oefeningen om thuis te trainen voor beginners

zweet|meet

Sportdrank: het nut, verschillen en een recept om ze zelf te maken

zweet|meet

Hoe haal ik het maximale uit mijn sporten?

zweet|meet

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.