Image default
Start

Keuzehulp voor je eerste racefiets

Je wil je eerste racefiets gaan kopen, en kijkt op internet naar allerlei verschillende modellen. Maar waar moet je nou op letten als je een fiets wil gaan kopen? Zeker als beginner is het soms lastig om te weten wat je precies nodig hebt. Hieronder staat in ieder geval al de basis waar je op moet letten als je je eerste racefiets wilt gaan kopen.

groep mannen op de racefiets tijdens een race

Hoe kies ik de juiste racefiets?

Het belangrijkste wat je nodig hebt om te gaan wielrennen is natuurlijk de fiets. Je hebt zoveel keus en het kan lastig zijn om precies te weten wat je nodig hebt. De belangrijkste dingen waar je op moet letten is dat je goed op de fiets zit en dat je comfortabel bent. probeer dan ook voordat je een keus maakt de fiets uit.

Welke soorten racefietsen zijn er?

Wat voor soort racefiets je nodig hebt hangt af van wat je er mee gaat doen. Ga je veel in de bergen fietsen, of rij je meer op platte stukken? Globaal kun je kiezen uit de volgende soorten racefietsen

Comfort racefietsen

Dit zijn fietsen die erg geschikt zijn voor beginnende fietsers. Doordat je houding iets rechter is dan op de fietsen voor de verder gevorderde zit je comfortabeler. Je kan dan ook makkelijker langere stukken rijden zonder al te veel last te krijgen. Deze fietsen hebben ook meestal een betere demping dan de andere soorten.

Lichtgewicht racefietsen

De lichtgewicht fietsen hebben als belangrijkste kenmerk (je raad het al) dat ze lichter zijn. Dit kan je erg helpen als je bijvoorbeeld de bergen in gaat en veel moet klimmen. Je houding is net wat sportiever dan op de comfort fietsen, en daar zullen de meeste mensen wel eerst iets aan moeten wennen.

Aero racefietsen

Dit zijn fietsen die speciaal ontworpen zijn om extra aerodynamisch te zijn. De buizen van de fiets zijn afgevlakt en je hebt een nog diepere zit. Hierdoor heb je minder luchtweerstand en kan je sneller gaan. Een nadeel is wel dat je inlevert op comfort en dat je gevoeliger bent voor zijwind.

Tijdrit racefietsen

Fietsen voor een tijdrit zijn erg specialistisch. De fiets en jij moeten zo min mogelijk luchtweerstand hebben. Je zit in een zo aerodynamisch mogelijke houding op de fiets en je hebt een lig stuur. Dit is niet een fiets waar je een een leuke rit op gaat maken, dit is echt gemaakt voor snelheid.

Veldrijfiets (Cyclocross fiets)

Een fiets voor veldrijden of cyclocross lijkt redelijk op een normale racefiets. Het grootste verschil is dat de banden, remmen en het frame zijn aangepast op oneffen en modderig terrein.

cyclocross, veldrijden op een aangepaste racefiets met bredere banden

Welke formaat frame heb ik nodig?

Nu je weet welk soort fiets je wilt hebben gaan we kijken naar het formaat van je frame. Als je niet het juiste formaat frame hebt kan je last krijgen van allerlei kwaaltjes en zul je het plezier in het wielrennen snel verliezen.

Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te bepalen. De makkelijkste is om het te doen via je lichaamslengte. Hieronder staat een tabel die je kan gebruiken om de juiste framemaat te kiezen.

LichaamslengteFramemaat
142 – 150 cm 46
144 – 152 cm47
149 – 155 cm48
151 – 157 cm49
153 – 161 cm50
156 – 163 cm51
159 – 166 cm52
162 – 171 cm53
165 – 174 cm54
170 – 177 cm55
172 – 180 cm56
175 – 183 cm57
178 – 185 cm58
182 – 188 cm59
184 – 192 cm60
189 – 196 cm61
191 – 198 cm62
193 – 201 cm63
197 – 205 cm64
199 – 207 cm65
200 – 210 cm66

Van welke materialen zijn racefietsen gemaakt?

Je hebt het model en de maat van je fiets gekozen, nu moet je alweer een keus maken, welk materiaal wil ik? Welk materiaal je kiest is weer heel erg afhankelijk van wat je gaat doen. Een stalen frame is een stuk zwaarder dan een carbon frame en is daarom ook minder geschikt voor in de bergen. Een ander belangrijk punt bij je keuze voor het materiaal is het budget. De kosten per materiaal verschillen nogal.

Stalen frame

Staal is een materiaal wat al een hele tijd gebruikt wordt. Het is redelijk zwaar wat het minder geschikt maakt als je heel snel wilt gaan of veel gaat klimmen. Een voordeel van een stalen frame is dat het redelijk wat veerkracht heeft en daardoor wat comfortabeler is bij lange ritten.

Aluminium frame

Een aluminium frame voor je eerste racefiets is meestal een goede keuze. Deze frames zijn redelijk licht en sterk. Ze bieden een goede prijs/kwaliteit verhouding omdat ze redelijk goedkoop te produceren zijn.

Carbon frame

Dit zijn frames voor het hogere segment. Carbon is erg licht en sterk en het heeft ook een dempende werking. Helaas zijn ze een stuk duurder dan de aluminium fietsframes en kunnen ze (ook al zijn ze heel sterk) snel beschadigen als je een keer verkeerd valt.

Titanium frame

Als laatste hebben we de titanium racefietsen. Dit is een erg sterk en licht materiaal, maar wel exclusief. Dit komt omdat het een lastiger materiaal is om mee te werken. Ze hebben erg goede all-round eigenschappen, maar helaas tegen een hoge prijs.

man op een aerodynamische racefiets

Klaar voor de eerste kilometers

Er zijn veel dingen waar je op kan letten bij de aanschaf van je eerste racefiets en nu weet je waar je op kan letten. Probeer verschillende soorten fietsen uit en ontdek welke het beste bij jou past.

Mocht je zelf nog tips voor andere hebben laat het me dan weten hieronder, hopelijk kunnen we andere dan ook nog helpen met het maken van de juiste keuze.

Related posts

Wat is het nut van krachttraining?

zweet|meet

Welke wearable past bij mij?

zweet|meet

Hoe kies ik de beste hardloopschoenen?

zweet|meet

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.