Image default
Voeding

Sportdrank: het nut, verschillen en een recept om ze zelf te maken

Tijdens het sporten verlies je veel vocht en mineralen. Als je dit niet aanvult zullen je prestaties snel naar beneden gaan. Om dit tegen te gaan kan je gebruik maken van sportdranken. De meeste sportdranken die je in de winkel koopt hebben vaak felle chemische kleuren en zitten vol kleurstoffen. Wat zijn de verschillende soorten sportdrank en hoe kan ik het zelf maken?

Wat is een sportdrank?

Als je zweet verlies je vocht en elektrolyten. Elektrolyten zijn mineralen, zoals kalium, calcium, natrium en magnesium Deze helpen het vochtevenwicht van je lichaam op het juiste niveau te houden. Sportdranken zijn er om je vocht en mineralen tijdens of na het sporten aan te vullen: hydrateren.

Sportdranken bevatten vaak koolhydraten in de vorm van suiker, evenals elektrolyten en soms eiwitten, vitamines of cafeïne. Koolhydraten zijn van belang voor je energie ie het lichaam tijdens het sporten gebruikt.

Welke soorten sportdrank zijn er?

Je kan sportdranken indelen in eigenlijk drie categorieën: hypotoon, isotoon en hypertoon. Het verschil hiertussen is hoeveel deeltjes er per ml in zitten. Dit bepaalt ook hoeveel vocht en energie ze aanvullen.

Hypotone sportdrank

Drankjes die minder deeltjes bevatten dan je eigen bloed worden hypotoon genoemd. Dit soort dranken zijn vooral bedoeld om je vocht aan te vullen en geven niet veel extra energie. Water of sportwater zijn voorbeelden van hypotone dranken.

Isotone sportdrank

Als je sportdrank ongeveer evenveel deeltjes bevat als je eigen bloed dan wordt het isotoon genoemd. Dit soort dranken kunnen snel door je lichaam worden opgenomen en zijn bedoeld voor het aanvullen van je vocht en je extra energie te geven.

Energie komt meestal uit de suikers die in de drankjes zitten. Bij isotone sportdranken is dat ongeveer tussen de 6 en 8 gram per 100 ml. Dit soort dranken kan je goed gebruiken als je langere tijd gaat sporten (meer dan 90 minuten).

Hypertone sportdrank

Als laatste heb je de hypertone sportdranken. Dit zijn dranken die gericht zijn op het leveren van energie en minder op het aanvullen van vocht. Denk hierbij aan een red bull, Monster of een andere energy drink.

Hoe maak ik zelf een sportdrank?

Je hebt veel keuze als je in de supermarkten kijkt, maar je kan ook zelf heel makkelijk sportdrank maken. Hieronder staat een recept die je kan gebruiken om een isotone sportdrank te maken.

Sportdrank op basis van thee

  • 1 liter water
  • 2 groene of citroen thee zakjes
  • 1 citroen
  • mespuntje zout
  • optioneel agave siroop

Kook het water en voeg de thee zakjes toe. Laat dit ongeveer 10 minuten trekken. Pers de citroen en voeg dit bij de thee. Voeg ook een mespuntje zout toe. Als je al veel zout eet kan je dit ook achterwege laten. Laat het afkoelen en proef of het niet te zuur is voor je. Als je het te zuur vindt dan kan je wat agavesiroop (of andere zoetstof) toevoegen.

Related posts

Trainingsschema voor thuis

zweet|meet

Hoe kies ik de beste hardloopschoenen?

zweet|meet

Zwemmen: Hoe begin je er mee?

zweet|meet

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.