Image default
Start

Wat je moet weten voor je eerste triatlon

Je eerste triatlon is erg bijzonder. Misschien heb je je al opgegeven voor een wedstrijd of denk je er alleen nog maar over na. Het is een hele uitdaging die je aan gaat. Je moet niet één, niet twee, maar drie sporten achter elkaar doen. Maar hoe verdeel je je krachten en wat zijn de dingen waar je op moet letten? We helpen je om goed voorbereid aan je eerste triatlon te beginnen zodat je kunt genieten van het evenement.

Een triatlon wordt ook wel een multisport genoemd. Dat is een combinatie van twee of meer sporten sporten, bijvoorbeeld wielrennen en hardlopen (duatlon) of zwemmen en hardlopen, ook wel zwemloop genoemd, en natuurlijk ook de triatlon.

De onderdelen van de triatlon

De traditionele triatlon is een combinatie van drie duursporten: zwemmen, wielrennen en hardlopen. Je moet alle onderdelen dus beheersen wil je een goede eindtijd halen. Je begint met het zwemmen en gaat dan door naar het wielrennen en tot slot het hardlopen.

Er zijn ook alternatieven voor de traditionele triatlon die andere onderdelen hebben. De alternatieven zijn bijvoorbeeld crosstriatlon (zwemmen, mountainbiken en hardlopen) en een wintertriatlon (combinatie van verschillende wintersporten bijvoorbeeld hardlopen, schaatsen en langlaufen).

vrouw gaat van het zwemmen door naar de wisselzone in de triatlon

Welke afstanden zitten er in een triatlon?

Niet elk onderdeel van een triatlon is even lang als de ander. Hoe ver je moet zwemmen, wielrennen en hardlopen hangt meestal ook af van wat voor soort triatlon het is. Er zijn een paar standaard afstanden die vaak gebruikt worden.

 • achtste triatlon/Sprint
  • 500/750 meter zwemmen
  • 20 kilometer fietsen
  • 2,5 kilometer hardlopen
 • kwart triatlon (olympische afstand)
  • 1000/1500 meter zwemmen
  • 40 kilometer fietsen
  • 10 kilometer hardlopen
 • halve triatlon
  • 1900 meter zwemmen
  • 90 kilometer fietsen
  • 21 kilometer hardlopen
 • hele triatlon (Ironman)
  • 3800 meter zwemmen
  • 180 kilometer fietsen
  • 42 kilometer hardlopen

Zwemmen

Het eerste onderdeel van de triatlon is het zwemmen. Dit is de kortste afstand en kost je ook meestal het minste tijd. Je kan er ongeveer van uit gaan dat je 20% van je totale tijd aan het zwemmen bent. Omdat het het eerste deel is moet je ook niet meteen voluit gaan. Er is nog een heel stuk te gaan.

Vaak zwem je in plaats van een zwembad in het open water. Dit is net iets anders dan in het zwembad en je moet op meer dingen letten. Er zwemmen bijvoorbeeld heel veel mensen om je heen. Daarnaast kan je ook last van stroming hebben en de temperatuur kan ook een stuk lager zijn.

Wat je nodig hebt voor het zwemgedeelte van een triatlon is een wetsuit (zeker als je in het open water gaat zwemmen), badmuts en zwembril. De wetsuit zorgt ervoor dat je warm blijft, beter blijft drijven en bij de meeste mensen helpt het ook om sneller te zwemmen. Omdat je erg veel warme verliest via je hoofd is een badmuts ook belangrijk. Als laatste heb je ook nog een zwembril nodig. Hierdoor kan je goed zien wat er allemaal om je heen gebeurt en de juiste kant op blijft zwemmen.

zwemmen tijdens de triatlon, het eerste onderdeel

Fietsen

Na het zwemmen kom je aan bij het tweede onderdeel: fietsen. Dit is de langste afstand die je af moet leggen in de triatlon. Je kan er rekening mee houden dat je ongeveer de helft van de tijd op je fiets doorbrengt. Dit is dus ook het gedeelte waar je het meeste tijd kan winnen of verliezen.

Het fietsen is ook een moment om te eten en drinken. Na het zwemmen heb je al redelijk wat energie gebruikt en je moet nog een heel eind. Zorg er dan ook voor dat je tijdens het fietsen al begint met het aanvullen van je energie.

Het fiets gedeelte van de triatlon is ook weer iets anders dan het fietsen wat je misschien normaal doet. In sommige wedstrijden mag je niet achter iemand blijven fietsen om uit de wind te blijven. Het komt helemaal op jezelf aan om de afstand af te leggen. Zorg dat je een goede helm hebt en schoenen die je vast kan klikken op je pedalen.

triatleet bezig met het fiets gedeelte van de triatlon

Lopen

Het laatste onderdeel van je eerste triatlon: hardlopen. Nadat je de eerste twee gedeeltes gedaan hebt volgt het laatste stukje. Dit is ongeveer de laatste dertig procent van de race.

Rennen na het fietsen is iets anders dan met frisse benen rennen. De mensen die het beste lopen op een triatlon lopen iets minder hard dan ze normaal over dezelfde afstand doen, ongeveer 5%. Je hoeft dus ook niet op te letten dat je je normale snelheid haalt. Het is helemaal normaal om een stukje langzamer te gaan.

vrouw bezig met het laatste onderdeel van de triatlon, hardlopen

De wissels

Als je aan het trainen bent voor een triatlon kan je de wissels makkelijk over het hoofd zien. Het kan er redelijk chaotisch aan toe gaan en kan je toch nog veel tijd verliezen.

Zorg dat je je spullen markeert zodat je ze makkelijk weer terug kan vinden. Bind een ballon aan je stuur of leg een handdoek over je fiets om hem makkelijk terug te vinden.

Het op en af stappen van je fiets is ook iets waar je goed op moet oefenen. Ga dus ook een stukje rennen met je fiets aan je hand en oefen het op en af stappen.

fietsen in de wisselzone van een triatlon

Na je eerste triatlon

Nu je de race gehad hebt is het tijd om na te genieten van je prestaties en je klaar te maken voor de volgende! Laat me weten wat je zelf geleerd hebt van je eerste triatlon en welke tips je voor beginners hebt.

Related posts

Hoe begin ik met hardlopen?

zweet|meet

Hoe kies ik de beste hardloopschoenen?

zweet|meet

Hoe haal ik het maximale uit mijn sporten?

zweet|meet

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.