Als je gaat sporten en wil bij houden wat je hartslag is of hoe snel je gaat zijn er verschillende opties in wearables. Elke wearable is voor een andere doelgroep goed te gebruiken. Maar welke wearable kan je nou het beste kopen? Hier staan de verschillende soorten en waar je ze het beste voor kan gebruiken.
Er zijn verschillende soorten wearables die je helpen bij het sporten. Stappentellers, activity trackers, apps op je telefoon, smartwatches en ga zo maar door. Elke heeft zijn voor- en nadelen. Een groot verschil tussen een activity trackers en smartwatches is dat activity trackers puur gericht zijn op fitness en gezondheid, terwijl de smartwatch veel meer kan. Vaak zijn activity trackers ook te koppelen aan meer gespecialiseerde oplossingen. Hierdoor krijg je een nauwkeuriger resultaat, maar moet je wel meer spullen kopen.
Welke soorten wearables zijn er?
Je kan de wearables in groepen indelen. Hieronder staan de verschillende groepen die er zijn. Van elke groep staat er beschreven wat het kan en waar het geschikt en minder geschikt voor is.
- Stappenteller
- Telefoon
- Smartwatch
- Sporthorloge
- Activity tracker
- Hartslagmeter
- Oordopjes
- Smart kleding
Stappenteller
Een van de meest basis vormen van de wearable is de stappenteller, ook wel pedometer genoemd. Je kan ze in allerlei verschillende vormen kopen en zijn meestal niet duur. Je kan ze ook op verschillende manieren bij je dragen. Sommige kan je op je schoen vastmaken en andere aan je riem bijvoorbeeld.
Een van de redenen om een stappenteller te gebruiken kan zijn om bij te houden of je wel genoeg beweegt. Zie je aan het einde van de dag dat je nog ver onder de 10.000 stappen zit, kan het een goede motivatie zijn om meer te gaan bewegen.
Een nadeel van de simpele stappentellers is dat ze niet heel nauwkeurig zijn en erg beperkt in de mogelijkheden. Ze kunnen meestal niet bijhouden wat je de afgelopen week hebt gedaan en je kan het niet vergelijken met wat je de dag daarvoor hebt gedaan.
Je telefoon als wearable
Een van de nadelen van de stappenteller is dat je niet ziet of er vooruitgang in zit. Dit is met een app op je telefoon goed op te vangen. In de meeste telefoons zitten tegenwoordig veel sensoren die van alles bij kunnen houden. Je kan het als stappenteller gebruiken, maar met de GPS is het bijvoorbeeld mogelijk om te kijken hoe veel afstand je hebt gelopen/gefietst en hoe snel je bent gegaan.
Een voordeel van de telefoon is dat je deze meestal wel bij je hebt. Het is een goedkoop alternatief voor de meer gespecialiseerde oplossingen. Je hebt keus uit veel verschillende apps waardoor je er altijd wel een kan vinden die bij je aansluit. Kijk bijvoorbeeld ook naar de beste hardloop apps.
Een nadeel van je telefoon om je resultaten mee bij te houden is dat je hem niet altijd mee kan nemen. Als je gaat zwemmen kan je hem bijvoorbeeld niet meenemen. Ze zijn redelijk groot en niet altijd even nauwkeurig.
Zoek je nog een hoesje voor tijdens het sporten kijk dan bijvoorbeeld bij bol of coolblue.
Smartwatch
Als je telefoon te groot is om mee te nemen kan je ook een smartwatch gebruiken. Ze zijn een stuk kleiner en de sensoren zitten ook dichter op je lichaam waardoor ze vaak beter werken. Ook al zijn ze niet speciaal voor sporten gemaakt bieden ze je toch veel mogelijkheden.
De voordelen van een smartwatch als wearable voor sport is dat ze klein zijn, apps hebben die je toe kan voegen en makkelijk mee te nemen zijn.
Een nadeel is dat ze meestal niet heel erg lang met de batterij doen, kwetsbaarder zijn dan sporthorloges of activity trackers. Ze kunnen heel veel, maar zijn meestal niet het beste in de dingen die ze doen.
Sporthorloge
Een sporthorloge lijkt erg op de smartwatch. Het zijn meestal meer gespecialiseerde horloges. Ze kunnen eigenlijk allemaal je hartslag meten en als stopwatch werken. Wil je er ook een die je snelheid en afstand meet neem er dan een met een GPS ingebouwd.
Een nadeel van het sporthorloge is dat het iets extra’s is wat je erbij moet kopen. De hartslagsensor zit om je pols en zal daardoor iets minder nauwkeurig zijn dan een hartslagmeter om je borst.
Het voordeel van het sporthorloge is, net als bij de smartwatch, dat deze klein zijn en makkelijk mee te nemen. Sporthorloges zijn meestal wel steviger dan een smartwatch en doen langer met de batterij omdat er meestal minder functies op zitten die stroom vragen.
Activity tracker
Een activity tracker, of fitness tracker, is een apparaat wat bijhoud hoeveel stappen je hebt gezet, calorieën je hebt gebruikt. Meestal zitten er dezelfde sensoren in als bij het sporthorloge en de smartwatch. Sommige kunnen ook je slaapritme in de gaten houden. Zo kan je dus ook zien of je genoeg rust om te herstellen.
Net als bij de smartwatch en het sporthorloge zitten de sensoren verder weg van het hart waardoor ze iets minder nauwkeurig zijn. Vaak is het wel mogelijk om een activity tracker te koppelen aan een aparte hartslagmeter om een nauwkeuriger resultaat te krijgen.
Het voordeel van deze activity trackers is dat ze klein zijn, stevig en meestal niet zo duur als een smartwatch of sporthorloge. Ze doen over het algemeen ook veel langer met de batterij. Je kan ze langere tijd dragen zonder dat je het echt door hebt omdat ze klein en licht zijn.
Hartslagmeter
Wil je een echt nauwkeurige meting van je hartslag om te zien of je in een juiste hartslagzone zit? Als dat zo is dan zou je het beste een hartslagmeter kunnen nemen. Dit is een band met een sensor die je om je borst draagt en meestal verbinding maakt met een ander apparaat.
Het is voor veel mensen wel wennen als ze voor het eerst met een hartslagmeter om gaan sporten. Het kan sommige mensen gaan irriteren dat er een band om hun borst heen zit. Niet alle hartslagmeters zijn waterbestendig, dus als je er een aan wil gaan schaffen kijk dan goed naar welke dat wel en niets is.
De hartslagmeter geeft wel het beste resultaat als je precies je hartslag wil meten. Hierdoor kan je je training zo goed mogelijk opbouwen en nauwkeuriger je voortgang inzien.
Smart kleding
Wat langzaam in opkomst is op het gebied van draagbare technologie is smart kleding. Dit is kleding waarin allerlei sensoren zitten die van alles kunnen meten. Er zijn bijvoorbeeld shirts die je hartslag meten en je ademhaling in de gaten houden. Ook zijn er schoenen die je gewicht meten en kijken of je houding goed is.
Deze groep staat nog erg in de kinderschoenen en zal zeker in het begin nog niet optimaal werken. Het is ook nog niet heel goed verkrijgbaar en je zit vast aan een sportshirt. Wil je snel weer gaan en je hebt de was nog niet gedaan dan zul je er meer van moeten kopen.
Het voordeel hiervan is wel dat je geen afzonderlijke spullen mee hoeft te nemen naar de sportschool. Alles wat je nodig hebt kan je gewoon aantrekken en het begint met meten. Je hebt het ook niet door dat je het aan hebt.
Conclusie
Afhankelijk van hoe precies je wilt meten en wat je budget is zijn er dus veel verschillende opties. Wil je alleen bij houden of je op een dag wel genoeg beweegt, gebruik dan de stappenteller of je telefoon. Wil je ook een trainingsprogramma maar kan je je telefoon niet mee nemen, kijk dan naar een sporthorloge of activity tracker. Wil je het meest nauwkeurige resultaat ga dan voor de hartslagmeter of andere gespecialiseerde oplossingen. Mocht je helemaal voorop willen lopen (met technologie dan) kies dan voor smartkleding.