Met alle successen van de Nederlandse zwemmers denk je er zelf ook over om er mee te gaan beginnen. Zwemmen is namelijk een goede sport om je conditie mee op te bouwen, het is een lage belasting voor je gewrichten en het traint je hele lichaam. Met deze tips helpen we je om een goede start te maken met zwemmen.
Zwemmen is niet de meest makkelijke sport om mee te beginnen. Je hebt misschien niet veel spullen nodig, maar het is heel anders dan de meeste andere sporten. Je bent niet op vaste grond aan het rennen en springen en je hele ademhaling moet je ook anders in gaan regelen. Maak je dus geen zorgen als je na je eerste baantje al buiten adem bent. Met deze tips zul je snel vooruit gaan en steeds beter gaan zwemmen.
Waarom moet ik zwemmen?
Zoals je misschien wel weet wordt zwemmen als een van de beste sporten voor je hele lichaam gezien. Je gebruikt bijna alle spieren van je lichaam en het is krachttraining en cardio training in een. Het is een sport waar je weinig impact op je gewrichten hebt en wordt dan ook gebruikt bij herstel van blessures.
Wat heb ik nodig om te zwemmen?
Om te gaan zwemmen heb je niet veel spullen nodig. Een zwembroek/badpak en je bent eigenlijk al klaar. Ga je vaker en wil je sneller zwemmen dan is een zwembril en een badmuts ook zeker aan te raden. De zwembril zorgt ervoor dat je geen last van je ogen krijgt en dat je je omgeving beter kan blijven zien. Je badmuts maakt je gestroomlijnder en zorgt er ook voor dat je minder lichaamswarmte verliest. In een zwembad zul je daar niet zoveel last van hebben, maar ga je in het open water zwemmen zul je dat zeker merken.
De eerste slagen
Zwemmen is een redelijk specialistische beweging. In het begin zul je snel moe zijn en vaker uit moeten rusten. In het begin is het vooral belangrijk dat je je comfortabel voelt in het water. Zorg ervoor dat je je balans kan vinden en dat je je ademhaling onder controle krijgt.
Je hoeft in het begin ook niet heel lang achter elkaar te zwemmen. Als je moe bent dan moet je even rusten. Voor de een is dit na een baantje, voor de ander na een half uur. Als je het vol wil houden is het van belang goed op te letten en jezelf niet voorbij gaan. Krijg eerst een van de slagen onder de knie en ga daarna pas door naar de volgende.
Verschillende slagen
Bij het zwemmen kan je allerlei verschillende slagen gebruiken. Er zijn een paar die het meeste gebruikt worden. Dit zijn ook de slagen die bij verschillende wedstrijden gebruikt worden, namelijk: schoolslag, vrije slag, vlinderslag en de rugslag. Hieronder geef ik je een korte uitleg over elke slag.
Schoolslag
Dit is de eerste slag die iedereen eigenlijk leert. Het voordeel van de schoolslag is dat je met je hoofd boven water blijft en daardoor geen last hebt met je ademhaling tijdens het zwemmen. Je hoeft hierdoor ook geen zwembril te dragen. Een goede uitleg van de schoolslag staat in de videos hieronder.
Het is een makkelijke manier van zwemmen, maar zeker niet de snelste. Wil je aan je eerste triatlon mee gaan doen of een andere zwem wedstrijd is het een goed idee om ook een andere te leren, zoals de vrije slag.
Vrije slag
De volgende slag is een die je het meeste ziet bij het wedstrijdzwemmen: de vrije slag. Dit is een van de meeste efficiënte en snelste manier om te zwemmen. Dit is dan ook een van de zwemslagen die je waarschijnlijk goed wilt kunnen als je van plan bent aan wedstrijden mee te gaan doen.
Omdat je bij de vrije slag veel met je gezicht in het wat bent is de ademhaling een stuk lastiger dan bij de schoolslag. Je ademt uit terwijl je nog met je hoofd onder water bent en ademt weer in als je je hoofd naar de zijkant doet. In het begin is dit erg wennen. Later vertel ik je nog meer over de verschillende manieren van ademhalen, eerst staan hieronder de technieken van de vrije slag.
Vlinderslag
De vlinderslag vind ik persoonlijk een van de lastigste. Het vraagt veel van je timing om alles goed op elkaar af te stemmen. Het is na de vrije slag de snelste slag en het ziet er erg spectaculair uit. Het is ook een van de meest vermoeiende slagen, maar als je de techniek goed onder de knie hebt is het erg leuk om een of twee baantjes met de vlinderslag te zwemmen.
Rugslag
Als laatste hebben we de rugslag. In tegen stelling tot de rest van de slagen doe je deze (hoe verrassend) op je rug. Het is een slag die ook wel eens wordt gebruikt om uit te rusten tijdens lange afstanden zwemmen.
Als je op je rug zwemt zie je helaas niet zoveel van wat er aan zit te komen, dus deze is ook niet aan te raden als je in een grote groep zwemt in open water.
Ademhaling tijdens het zwemmen
In tegenstelling tot alle andere sporten op het land is bij zwemmen je ademhaling beperkt. Je moet je ademhaling bij het zwemmen ook af stemmen op je slagen. Het kan daarom ook een tijd duren voordat je de technieken helemaal kan.
De eerste tip om je ademhaling goed onder controle te krijgen is het dragen van een zwembril. Het lijkt misschien raar maar als je een zwembril draagt heb je minder last van je ogen en kan je alles beter zien waardoor je minder gespannen zult zijn en rustiger kan ademen.
De tweede tip is om uit te ademen terwijl je gezicht onder water is. Hierdoor hoef je niet uit en weer in te ademen als je je hoofd uit het water haalt en heb je dus meer tijd om goed in te ademen. Als je met je hoofd uit het water bent adem dan ook snel in.
Conclusie
Nu je je eerste tips hebt over het beginnen met zwemmen hoop ik dat je een beetje een goed beeld hebt. Mocht je hierna verder willen met trainingen of misschien zelfs een andere sport willen proberen als fietsen, hardlopen of een combinatie zoals een triatlon, lees dan ook de verschillende andere artikelen daarover.